Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih

Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih

Napisala: Laura Jandrek

Tehnološki razvoj je omogućio lakši i učestaliji pristup internetu te djeca i mladi provode sve više vremena koristeći tehnološke uređaje i internet, najčešće kao izvor zabave i/ili komunikacije (društvene mreže, stranice za igre i sl.). Neke od beneficija interneta su laka komunikacija s vršnjacima, razvoj komunikacijskih vještina i medijske pismenosti. S korištenjem interneta dolaze i rizici i potencijalni problemi kao što je sve učestalije elektroničko zlostavljanje (eng. cyberbullying), lažni profili na društvenim mrežama, zlouporaba podataka i izloženost neprimjerenom sadržaju.

Korištenje interneta i društvenih mreža se pretvara u naviku koja kasnije prelazi u ovisnost. Priključenje na internet postaje prva aktivnost u danu, javlja se anksioznost i razdražljivost zbog nemogućnosti pristupanja internetu, zanemarivanje drugih životnih navika, smanjen interes za društvene aktivnosti, promjene u spavanju; a sve navedeno se odražava na socijalni, psihički i tjelesni aspekt zdravlja.

Velik problem je i elektroničko nasilje. Elektroničko nasilje se može dogoditi uvijek pa se često javlja i strah u vlastitom domu koji je popraćen osjećajem nemoći (čemu pridonosi i anonimnost počinitelja nasilja). Izaziva psihološki i emocionalni stres, a dolazi i do promjena u ponašanju. Virtualno zlostavljanje može imati veliki utjecaj na samopouzdanje i samopoštovanje mladih, a povećava i rizik od oboljenja od mentalnih bolesti. Dolazi do promjena u stilu komunikacije – mladi postaju pasivni ili agresivni. Nerijetko se javljaju i fizički simptomi – glavobolje, bolovi u trbuhu, promjene u jelu i spavanju, a ponekad se mogu javiti psihosomatske promjene (npr. čir na želucu) i suicidalne misli.

Problem je što se cyberbullying ne shvaća ozbiljno i često se umanjuje njegova problematika zbog nedostatka fizičkog ili izravnog verbalnog kontakta pa mladi često prešućuju takve probleme i ostaju bez adekvatne pomoći.

Društvene mreže omogućuju komunikaciju s prijateljima, upoznavanje novih ljudi i dijeljenje različitog sadržaja na koji se može reagirati. To se pretvorilo u oblik društvenog natjecanja – tko će imati više prijatelja/sljedbenika, “lajkova” i komentara. Velik broj fotografija koje se objavljuju su “uljepšane” i iako smo svjesni toga, često se javlja nezadovoljstvo vlastitim izgledom. Sve navedeno utječe na samopouzdanje te mentalno zdravlje djece i mladih. Prilikom komunikacije na internetu uglavnom se koristi slobodan svakodnevan govor, a zbog toga se može javiti smanjena pismenost.

Internet može i direktno ugroziti sigurnost djece i mladih  –  sve učestalija je zlouporaba podataka, povećana je izloženost pedofilima koji se skrivaju i vrebaju iza lažnih profila. Djeca i mladi su često izloženi neprimjerenom sadržaju koje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija i desenzitizacije, promjena u ponašanju i razmišljanju.

Važno je educirati djecu i roditelje o rizicima na internetu te načinima zaštite. Potrebno je podići svijest o postojanju virtualnog nasilja i ovisnosti o internetu te osigurati programe za pomoć.