Otvorena komunikacija i elektroničko nasilje

Otvorena komunikacija i elektroničko nasilje

Napisala: Katarina Bašić

Kada razmišljamo o svim opasnostima koje interent predstavlja, posebice za djecu i mlade, moramo razmisliti o tome i na koji način zaštititi djecu od tih opasnosti. Oni prvi koji su obvezni zaštititi djecu od bilo kakvog rizičnog i nasilnog ponašanja su roditelji i obitelj. Ponašanja koja dijete vidi i nauči u svojoj obitelji mogu na samo dijete djelovati na pozitivan ili negativan način te oblikovati djetetovu cjelokupnu osobnost. Stoga je zaštitni čimbenik za rizično ponašanje djeteta, pa i za nasilje putem interenta, otvorena komunikacija između roditelja i djeteta.

Što uopće znači pozitivna komunikacija? Pozitivna obiteljska komunikacija uključuje slanje nedvosmislenih poruka što znači jasno izražavanje želja i potreba, slušanje članova obitelji i razumijevanje s empatijom, reflektiranje tijekom slušanja i davanje pozitivnih komentara. Ovakva komunikacija pomaže u olakšavanju stresnih situacija i doprinosi stvaranju pozitivnijeg okruženja u obitelji te to znači da su članovi obitelji međusobno spremniji govoriti o svojim problemima. Način na koji roditelji komuniciraju s djecom te sadržaji o kojima s njima pričaju mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na rizična ponašanja djeteta. Razgovor roditelja i djece o medijskim sadržajima na koje djeca nailaze, analiza tih sadržaja te poticanje djece da koriste sadržaje primjerene svojoj dobi je način na koji roditelji mogu prevenirati nasilje na društvenim mrežama. Ako roditelji razgovaraju s djetetom te mu tumače negativne posljedice njegovog ponašanja te ako dijete tada aktivno sudjeluje u razgovoru, iznosi svoje mišljenje i propituje roditelje, takva komunikacija može biti zaštitni čimbenik za razvoj nasilnog ponašanja. S druge strane, ako roditelji ne komuniciraju s djecom o rizičnim ponašanjima, poput nasilnog ponašanja na interentu, već takvo ponašanje kažnjavaju na neprikladne načine, bez objašnjenja djetetu što je točno loše napravilo te kako bolje postupati u takvim situacijama, takva komunikacija može biti rizičan čimbenik za razvoj nasilnog ponašanja.

Sve u svemu, možemo zaključiti kako otvorena i pozitivna komunikacija u obitelji ima brojne benefite te definitivno pridonosi tome djeca i mladi rjeđe sudjeluju u nasilju na internetu.