Elektroničko nasilje u vezama mladih

Elektroničko nasilje u vezama mladih

Napisala: Magdalena Antičević

U današnjem svijetu internet nije samo sredstvo koje nam omogućuje istraživanje, slušanje glazbe i gledanje filmova, već i važno sredstvo komunikacije i socijalizacije, posebno među mlađim naraštajima – adolescentima koji se povezuju sa svojim vršnjacima putem brojnih društvenih mreža i mobilnih aplikacija. Činjenica je da virtualan način komunikacije olakšava razmjenu informacija, slanje sadržaja i druženje, ali je u isto vrijeme sredstvo putem kojeg je moguće anonimno maltretirati druge osobe što se naziva elektroničkim nasiljem. Podvrsta elektroničkog nasilja je elektroničko nasilje u vezama mladih. Elektroničko nasilje među mladima teže je otkriti nego tradicionalno nasilje (licem u lice), a najčešće je u romantičnim vezama adolescenata. Postavlja se pitanje na koji način nasilnici koriste internet i mobilne aplikacije da bi nanijeli štetu svojoj žrtvi – partneru, a da žrtva nije svjesna svoje pozicije.

Jedna od taktika je stvaranje lažnog identiteta (profila) na nekoj društvenoj mreži  kako bi se nekoga namamilo u lažan romantični odnos. Adolescenti koriste ovu taktiku kako bi naveli određenu osobu da lažnoj osobi prizna osjećaje ljubavi. Kasnije te poruke javno izlažu na društvenoj mreži kako bi odabranu osobu mogli poniziti.

 Takozvano prženje je taktika koja uključuje grupu adolescenata koja dijeli informacije o određenoj osobi (bivšem partneru). Primjerice, kad djevojka prekine vezu s momkom, pridruži se njegovim bivšim djevojkama te razgovaraju o njegovim tajnama s ciljem da ga „ispeku“ odnosno javno osramote.

Dijeljenje tuđih fotografija (istraživanja ukazuju da se najčešće dijele fotografije mladih djevojaka) se događa kad nasilnik dijeli nečije eksplicitne fotografije bez znanja osobe koja je na fotografiji. Događa se i da nasilnik fotografira djevojku bez njenog znanja, a kasnije dijeli njezine fotografije s drugima uz zlobne komentare. Ta je taktika nerijetka među bivšim partnerima.

Provjeravanje poruka na društvenim mrežama često je među mladim parovima zbog nedovoljno povjerenja u vezi. Povezano s tim je i kontroliranje tko partneru/ici reagira na fotografije te s kim je partner/ica prijatelj na društvenim mrežama. Osim toga, zahtijevanje od partnera/ice da s njim/njom podijeli lozinku radi lakše kontrole patrnerovog/ičinog ponašanja na društvenim mrežama također je znak nepovjerenja kao i ljubomore.

Uvidom u prethodno navedene načine kojim partneri najčešće vrše elektroničko nasilje možemo zaključiti da je ono raznovrsno te da zadire u sve sfere života pojedinca te samim time može utjecati na mentalno zdravlje pojedinca.