Statistički podaci o korištenju interneta

Statistički podaci o korištenju interneta

Prema svjetskim istraživanjima djeca i mladi od 8 do 18 godina dnevno provedu 7 sati i 38 minuta koristeći razne medije. Majke prosječno provedu 3,5 h, a očevi 3,9 h na internetu dnevno, a s druge strane u razgovoru s djetetom majke u prosjeku provedu 8 minuta a očevi 3 minute dnevno. Roditeljsko korištenje interneta je usko povezano s dječjim!

Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iz 2019. godine među srednjoškolcima iz različitih regija Republike Hrvatske, 99,5% mladih ima pristup internetu kod kuće, 95,1% putem mobitela, a 77,9% u školi. Svaki treći adolescent društvene mreže koristi od 3 do 5 sati dnevno, a svaki peti adolescent više od 5 sati dnevno.

Čim stigne notifikacija, gotovo svaki drugi adolescent odmah provjerava društvene mreže, svaki treći provjerava ih nekoliko puta dnevno, a svaki peti adolescent društvene mreže provjerava stalno, bez obzira na to je li stigla notifikacija ili ne.

Od svih društvenih mreža, najviše mladih koristi YouTube (97,7%), zatim Instagram (92,6%), WhatsApp (88,7%), Snapchat (63,2%) te Facebook Messenger (50,6%).

Kao omiljenu društvenu mrežu odnosno onu na kojoj provode najviše vremena najviše mladih navodi Instagram (oko 50% njih), zatim YouTube (20%), WhatsApp (13,7%), Snapchat (11,3%), Facebook Messenger (2,3%), a na Facebooku najviše vremena provodi svega 0,6 % adolescenata.

Gotovo svaki četvrti adolescent otvorio je prvi profil na društvenoj mreži s 12 godina, a oko 30% adolescenata otvorilo je prvi profil na društvenoj mreži s 10 ili manje godina, iako je za otvaranje profila kod većine društvenih mreža dobno ograničenje 13 godina. Prije 10. godine profil je otvorilo 17,5% mladih. Najveći broj mladih (68,7%) otvorilo je prvi profil na Facebooku. Svaki drugi adolescent ima više od jednog profila na Instagramu.

Trećini mladih prvi profil otvorio je netko drugi, u najvećem broju slučajeva (47,2%) su to bili roditelji, zatim braća ili sestre (22,3%), prijatelji (21,1%) te drugi članovi šire obitelji (2,8%).

S osobom s kojom su se upoznali online dopisivalo se 68,3% sudionika, a 35% mladih otišlo je na susret sa osobom koji su upoznali putem društvenih mreža. Svaki deseti adolescent smatra da ima više prijatelja online nego u realnom životu. Svaki treći adolescent smatra barem neke svoje online prijatelje pravim prijateljima. Bivšeg ili sadašnjeg partnera 13% adolescenata je upoznalo putem društvenih mreža.

Manje od 5% mladih bi htjelo svoje slobodno vrijeme provoditi na internetu, dok bi se ostatak radije bavio nekom slobodnom aktivnošću ili družio s prijateljima. U stvarnosti zapravo svaki četvrti adolescent svoje slobodno vrijeme najčešće provodi na internetu.

Izvori:

https://www.kff.org/disparities-policy/press-release/daily-media-use-among-children-and-teens-up-dramatically-from-five-years-ago/

https://www.poliklinika-djeca.hr/istrazivanja/rezultati-nacionalnog-istrazivackog-projekta-drustvena-online-iskustva-i-mentalno-zdravlje-mladih/?fbclid=IwAR0W0br5ydnZE5W0KhYKAGphW3jN9Eq1uOFPgpFNTaAiuBwfHNvPjF5riGI