Sexting i sextortion

Sexting i sextortion

Sexting je kovanica dviju engleskih riječi: sex (seks) i texting (dopisivanje). To je slanje ili primanje ili prosljeđivanje seksualno sugestivnih ili eksplicitnih sadržaja, koji uključuju pisane poruke, osobne ili tuđe fotografije i videouratke, putem mobitela ili interneta.

Najčešće se događa da to ne ostane između dviju osoba nego dolazi do prosljeđivanja seksualnih sadržaja, sa ili bez pristanka osobe u glavnoj ulozi. Pritom su maloljetnici posebno ugroženi jer prema istraživanjima kod čak 97% onih koji su sekstali prije navršene 18. godine došlo je do prosljeđivanja njihovih fotografija.

Mladi sekstaju jer im to donosi veselje, uzbuđenje, euforiju, zatim da bi se nekome svidjeli, učinili ga ljubomornim, prikazali se privlačnima, slobodnima i zanimljivima. Nekad  sekstanje također donosi sram, krivnju, gađenje, osjećaj pritiska, bespomoćnosti.

Nekad mladi sekstaju pod prisilom nakon prvog dobrovoljnog sekstanja i tad govorimo o sextortionu – oblik ucjene koju počinitelj obavlja putem interneta i uključuje neki oblik prijetnje, najčešće da će objaviti ili proslijediti seksualno eksplicitne fotografije žrtve ako se žrtva na neki način ne uključi u daljnje seksualne aktivnosti. Počinitelj prijeti žrtvi da će tako kompromitirati njezinu čast i dostojanstvo, što joj kasnije u životu može odmoći, npr. prilikom prijave na željeno radno mjesto. Počinitelji su najčešće žrtvi poznate osobe  (partner/-ica, prijatelji, netko tko im se sviđa i poznaju ga uživo te netko tko im se sviđa i ne poznaju ga uživo).

Sextortion za posljedice može imati depresivnost, anksioznost, ljutnju, suicidalnost. Mladi koji su žrtve sextortiona postaju vjerojatnije žrtve cyberbullyinga. Mladi koji sekstaju su u većem riziku da postanu žrtve sextortiona i cyberbullyinga.

Prema nacionalnom istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iz 2019. godine više od 60% mladih u Hrvatskoj seksta. Pritom i odrasli imaju veliku ulogu kad javno objavljujuju svoje provokativne i intimne slike na društvenim mrežama, čime mladi takvo ponašanje prihvaćaju kao normalno te im se smanjuje oprez.

Proslijeđivanje golišavih fotografija ili videa svojih vršnjaka bez njihovog pristanka mnogi ne smatraju lošim postupkom, jer nisu „prvi počeli“ pa nisu odgovorni i ne smatraju to nasilnim ponašanjem u virtualnom prostoru.  

5,4% mladih seksta sa znatno starijim osobama. Najveća se povezanost sa suicidalnim mislima pokazala kod mladih koji sekstaju na nagovor i pod prisilom, kao i kod onih koji sekstaju sa znatno starijom osobom.

Više od polovine mladih o sextingu ne razgovara ni sa kim, oko trećine mladih razgovara s prijateljima, 2,8% s roditeljima, 2,2% s nekim preko interneta, a samo 0,3% sa stručnjacima u školi. S pojmom sextinga 80% stručnjaka u školama nije upoznato uopće ili dovoljno.

Ako ti netko pošalje fotografiju seksualnog sadržaja, najbolje ju je odmah izbrisati, jer njezino dijeljenje ili čuvanje može dovesti do pravnih problema.

Ukoliko si postao/la žrtva sextinga, obrati se odrasloj osobi od povjerenja koja će ti biti potpora u teškim trenutcima. Zamoli osobu koja je proslijedila tvoju golišavu fotografiju da je izbriše i upozori je da je daljnje prosljeđivanje takvog sadržaja kazneno djelo. Također možeš kontaktirati podršku društvene mreže ili aplikacije na kojoj je fotografija objavljena ili proslijeđena i tražiti da se sporna fotografija izbriše. Sa svim dokaznim materijalima otiđi osobno na policiju i prijavi počinitelja ili koristi MUP-ovu aplikaciju Red Button. Svaki oblik elektroničkog nasilja je kažnjiv, a posebno ako se radi o maloljetnoj osobi!

Izvori:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/rijec-ravnateljice/veliki-broj-mladih-seksta-pod-prisilom-i-ucjenom-pomozimo-im/?fbclid=IwAR0LEIVZxRIhiZgyxGH3IYtjR8YXRFHDjhrwp7Ae04zYsvVzNc-2K7ULyeY

https://www.poliklinika-djeca.hr/istrazivanja/rezultati-nacionalnog-istrazivackog-projekta-drustvena-online-iskustva-i-mentalno-zdravlje-mladih/?fbclid=IwAR0W0br5ydnZE5W0KhYKAGphW3jN9Eq1uOFPgpFNTaAiuBwfHNvPjF5riGI

https://www.medijskapismenost.hr/mladi-cesto-nisu-svjesni-opasnosti-slanja-golisavih-fotografija/