Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje

Pronađite vremena za djecu. Nemojte koristiti računalo i internet umjesto dadilje.

Naučite više o računalima tako da možete razgovarati s djecom o njima zanimljivim temama.

Ograničite vrijeme korištenje računala (dobro je uvesti jasna pravila, primjerice nema računala prije škole, prije spavanja, za vrijeme obroka ili prije nego što je napravljena zadaća).

Razgovarajte s djecom o opasnostima interneta i poučite ih da ne daju osobne podatke i da ne dijele fotografije na internetu te da ne dogovaraju susrete s nepoznatim ljudima. Ako se dijete jako želi susresti s osobom koju je upoznalo preko interneta, onda to mora biti na javnom mjestu i u prisutnosti roditelja.

Potičite korištenje računala kao oruđa za učenje i druženje, a ne isključivo za zabavu.

Upoznajte njihove internetske prijatelje onoliko koliko poznajete i ostale prijatelje.

Razgovarajte s djecom o tome koliko je važno promisliti prije slanja poruke i potaknite ih da se zapitaju kako bi se oni osjećali da dobiju takvu poruku.

Postavite jasna pravila kojima je zabranjeno dijeljenje osobnih informacija, fotografija ili videozapisa drugih ljudi bez njihova dopuštenja.

Možete sastaviti „ugovor” o korištenju interneta koji će potpisati i roditelj i dijete, a koji će sadržavati pravila ponašanja i za dijete i za roditelja. Neka dijete sudjeluje u sastavljanju ugovora i pisanju pravila jer će ih se radije pridržavati ako je sudjelovalo u njihovom kreiranju. Važno je da pravila budu realna i jasna te da ih se dosljedno pridržavate.

Naglasite svojoj djeci kako ona nisu kriva ako su žrtve virtualnog nasilja. Recite da im nećete zbog toga oduzeti pravo na korištenje računala – to je glavni razlog što djeca ne govore odraslima kad su žrtve nasilja na internetu!

ZAPAMTITE!

Vaša djeca mogu znati više od Vas o tehnologiji, ali Vi znate više o životu. Dopušteno vam je postaviti pravila i granice o korištenju tehnologije i tražiti njihovo poštivanje jer time izravno utječete na zdrav psihofizički razvoj svoje djece i njihovu zaštitu. Vi ste još uvijek roditelj!

Izvor:
https://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/nasilje-preko-interneta/